TOTS PENDENTS DEL TOMÀQUET ROSA DEL CARDENER

Manresainfo.cat (Diari digital del Bages). 29/07/2011

 

La presentació d'un estudi sobre aquesta varietat característica de Súria omple el saló de seccions de la Casa de la Vila


Confitures de tomàquet rosa del Cardener amb pernil i formatge blau. Foto: AjSú

El saló de sessions de la Casa de la Vila es va omplir dijous en la presentació d'un estudi sobre el tomàquet rosa del Cardener, una varietat característica de Súria i molt apreciada. L'acte culmina els esforços realitzats fins ara per a la recuperació d'aquest conreu tradicional per iniciativa de la Unió de Botiguers de Súria, amb la col·laboració de l'Ajuntament i de la Comunitat de Regants.

L'estudi ha estat realitzat per l'enginyer tècnic agrícola surienc Enric Sala a partir d'informació bibliogràfica i d'un treball de camp que confirma el caràcter local i autòcton del tomàquet rosa del Cardener, clarament diferenciat d'altres varietats.

Segons Enric Sala, es tracta d'un producte propi homogeni i "de bona qualitat". Una seixantena de persones va assistir a la presentació de l'estudi. Durant l'acte, l'alcalde Josep Maria Canudas va referir-se a la importància de la recuperació del tomàquet rosa del Cardener, remarcant que "la gastronomia és una forma de fer turisme" i un component destacat de la identitat d'un territori. L'alcalde de Súria també va expressar el seu agraïment a totes les entitats i persones que han contribuït a recuperar i donar a conèixer aquesta varietat, en una iniciativa que es va iniciar fa prop de sis anys.

El president de la Unió de Botiguers de Súria, Àngel Subirà, va afirmar que l'acollida d'aquesta experiència de recuperació ha estat "espectacular" a dins i a fora de la vila, superant les expectatives inicials de l'entitat. Àngel Subirà va afegir que amb la presentació de l'estudi comença una nova fase en què la iniciativa privada haurà de tenir més protagonisme per augmentar el nivell de comercialització del producte a través de botigues d'alimentació i restaurants.

El tomàquet rosa del Cardener és un dels productes inclosos al Rebost del Bages, promogut pel Consell Comarcal per difondre la producció agroalimentària del territori. Les altres produccions locals que formen part d'aquesta iniciativa són el pa de Súria, el donegal i les rajoles de xocolata.

L'acte va servir per presentar el Rebost del Bages a Súria, amb la presència del conseller de l'àrea de Turisme del Consell Comarcal, Joan Vinyes. En la seva intervenció, Vinyes va defensar els productes locals com a base d'un model agroalimentari sostenible, saludable i respectuós amb el medi ambient.

La presentació de l'estudi va acabar amb un tast de plats elaborats amb tomàquet rosa del Cardener: un gelat i dues confitures amb pernil i formatge blau, preparats per David Codina, del restaurant surienc Copi. Segons David Codina, es tracta de plats "molt fàcils" d'elaborar.

El tomàquet rosa del Cardener es caracteritza pel color de la seva pell i per tenir entre quatre i sis alvèols. El seu gust és dolç i poc àcid, apte per ser degustat amb oli o farcit. La temporada de collita s'estén de juliol a setembre.

En els treballs de recuperació del tomàquet rosa del Cardener han participat diferents institucions i entitats d'àmbit català o supramunicipal, com la Generalitat, el Consell Comarcal del Bages, el Consorci de Promoció Turística del Cardener, la Cambra de Manresa, la Fundació Alícia i l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona, adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Font: http://www.naciodigital.cat/manresainfo/noticia/20578/tots/pendents/tomaquet/rosa/cardener



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada