UNA NOVA DIRECTIVA EUROPEA PODRIA IMPEDIR L'ETIQUETATGE NOMÉS EN CATALÀ

Racó Català. 05/07/2011

El Parlament Europeu vota aquest dimecres una nova directiva proposada pel Consell de la Unió Europea (és a dir, pels estats) que imposa als estats membres que tot l'etiquetatge dels seus productes estiguin, com a mínim, en una de les llengües oficials de la Unió Europea. Segons assegura l'ACN la nova normativa deixa a la decisió de cada Estat si vol etiquetar "en una o en més llengües de la UE". Això deixaria fora de joc la llengua catalana, ja que no és llengua oficial de la Unió. Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Maria Badia, Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (ICV), i també el del PP Santiago Fisas, han presentat una esmena conjunta al text per evitar que es pugui prohibir l'etiquetatge en llengües que no són oficials a la UE però sí al seu territori, com és el cas del català. L'esmena la signen 40 diputats de l'Eurocambra liderats per Tremosa i Junqueras, i proposa que calgui etiquetar obligatòriament en una llengua oficial de la UE.
El text que proposa el Consell de la UE diu que: "dins del seu territori, l'estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió". L'esmena proposa eliminar el contingut després de la darrera coma i que només digui que cal etiquetar "en una o més llengües". Segons Tremosa, l'esmena cerca que aquestes directives no tirin endavant "per evitar que futurs governs espanyols vulguin utilitzar textos europeus per prohibir l'etiquetatge només en català dels productes".

Si s'aprovés, l'Estat espanyol podria fer ús de la normativa en el seu article 15(2), que fa referència a les llengües no oficials o minoritàries a la UE, que especifica que en aquest cas només es podran incloure a l'etiquetatge de forma "addicional" i sempre acompanyades d'una llengua oficial. Si Espanya apliqués aquest article impediria l'etiquetatge de productes només en català.

Tremosa ha posat aquesta normativa com a exemple de la importància d'aconseguir l'oficialitat del català a les institucions europees i ha alertat que imposar aquesta directiva "afectaria milers d'empreses" que haurien d'etiquetar també en castellà productes que ara mateix només està en català.

Els grups del PSOE i del PP van fer front comú la setmana passada per rebutjar la proposta que demanava l'oficialitat del català a les institucions europees. Socialistes i Populars van votar contra una resolució de CiU que recollia la petició dels eurodiputats catalans Tremosa, Junqueras, Badia i Romeva d'aprofitar l'adhesió de Croàcia a la UE per sol·licitar-ho, aprofitant el canvi del reglament lingüístic per afegir-hi el croat. La comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut de la Comissió Europea, Androulla Vassiliou, va recordar el mes de juny que si el català no és oficial a la UE és perquè Espanya no ho demana.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada