Vilaweb. 25/02/12
Aquest cap de setmana comencen les Jornades gastronòmiques del Pèsol
del Maresme, que s'allargaran fins el 30 d'abril. Restaurants de Caldes
d'Estrac, Cabrils, Calella, Dosrius, Argentona, Mataró, Arenys de Mar,
Cabrera de Mar, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar , Arenys de Munt i
Sant Andreu de Llavaneres incorporen en els seus menús plats a partir
dels pèsols, que per la seva qualitat es consideren la 'perla verda' de
la comarca. En el butlletí de les jornades
(pdf) trobareu la recpta dels pèsols ofegats amb botifarra negra i alls
tendre, les mandonguilles amb pèsols i sípia, calamarsets en la seva
tinta farcits de pèsols i espatlles de conill amb pèsols del Maresme.
Tal
com s'explica el fulletó de les jornades, el Maresme és una de les
grans hortes del país, ric en productes de la terra, com ho demostren
les més de cinquanta jornades gastronòmiques que hi ha programades al
llarg de l’any. Alguns dels seus productes han adquirit bona fama, com
ara els pèsols de la floreta i els garrofal, al voltant de Sant Andreu
de Llavaneres, Caldes d’Estrac i Mataró; les maduixes de la Vallalta i
les cireres d’en Roca d’Arenys de Munt (a la primavera); el tomàquet
rosa del Maresme (a l’estiu); els calamars, les gambes, els escamarlans i
les cloïsses d’Arenys de Mar; les mongetes o fesols del ganxet de
Malgrat de Mar i Palafolls; els bolets del Maresme (a la tardor), i el
vi de la Denominació d'Origen Alella.
Hi ha pocs pagesos que
conreïn aquestes dues varietats, i comercialitzen la seva producció
principalment mitjançant la venda directa o en petites botigues i
parades dels mercats municipals. Els pagesos del Maresme conserven
curosament la llavor que produeixen ells mateixos d'un any per l'altre. A
Llavaneres el pèsol té marca de garantia que l'acredita.
Incorporar
a l'oferta gastronòmica dels restaurants de la comarca el pèsol del
Maresme permet donar identitat a la cuina que es fa en els fogons
maresmencs, tot vinculant-la al territori que els envolta i també fa
possible mantenir el conreu d'aquestes dues varietats de pèsol i el
manteniment de l'activitat agrícola de la comarca.
Font: http://www.vilaweb.cat/noticia/3988733/20120225/pesols-maresme-protagonistes-menus.html
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada