ELS PÈSOLS DEL MARESME PROTAGONISTES DELS MENÚS

Vilaweb. 25/02/12

Aquest cap de setmana comencen les Jornades gastronòmiques del Pèsol del Maresme, que s'allargaran fins el 30 d'abril. Restaurants de Caldes d'Estrac, Cabrils, Calella, Dosrius, Argentona, Mataró, Arenys de Mar, Cabrera de Mar, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar , Arenys de Munt i Sant Andreu de Llavaneres incorporen en els seus menús plats a partir dels pèsols, que per la seva qualitat es consideren la 'perla verda' de la comarca. En el butlletí  de les jornades (pdf) trobareu la recpta dels pèsols ofegats amb botifarra negra i alls tendre, les mandonguilles amb pèsols i sípia, calamarsets en la seva tinta farcits de pèsols i espatlles de conill amb pèsols del Maresme.
Tal com s'explica el fulletó de les jornades,  el Maresme és una de les grans hortes del país, ric en productes de la terra, com ho demostren les més de cinquanta jornades gastronòmiques que hi ha programades al llarg de l’any. Alguns dels seus productes han adquirit bona fama, com ara els pèsols de la floreta i els garrofal, al voltant de Sant Andreu de Llavaneres, Caldes d’Estrac i Mataró; les maduixes de la Vallalta i les cireres d’en Roca d’Arenys de Munt (a la primavera); el tomàquet rosa del Maresme (a l’estiu); els calamars, les gambes, els escamarlans i les cloïsses d’Arenys de Mar; les mongetes o fesols del ganxet de Malgrat de Mar i Palafolls; els bolets del Maresme (a la tardor), i el vi de la Denominació d'Origen Alella.

Hi ha pocs pagesos que conreïn aquestes dues varietats, i comercialitzen la seva producció principalment mitjançant la venda directa o en petites botigues i parades dels mercats municipals. Els pagesos del Maresme conserven curosament la llavor que produeixen ells mateixos d'un any per l'altre. A Llavaneres el pèsol té marca de garantia que l'acredita.

Incorporar a l'oferta gastronòmica dels restaurants de la comarca el pèsol del Maresme permet donar identitat a la cuina que es fa en els fogons maresmencs, tot vinculant-la al territori que els envolta i també fa possible mantenir el conreu d'aquestes dues varietats de pèsol i el manteniment de l'activitat agrícola de la comarca.

Font: http://www.vilaweb.cat/noticia/3988733/20120225/pesols-maresme-protagonistes-menus.html

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada